/ Allmänt /

ARHUACO och KOGI

Dessa indianfolk lever sedan urminnes tider på berget Sierra Nevada de Santa Marta.
Nu väntar de på att vi skall bygga skolor åt dem. VEM RESER MED OCH VEM FINANSIERAR?
 
 
 
/ Allmänt /

DELFIN

På morgonen vaknade vi efter en ovan hängmattesömn i indianbyn. Ser en äldre man komma gående genom byn och han tar snedsteg och faller nära mig. Några skynda till och han berättar att en stor svart orm reste sig och högg honom i benet.
Familjen satt tysta runt om och väntade på att han skulle dö. Vi svenskar sprang oroliga runt om. "Hur kan vi få honom till sjukhus"
Byns hövding svarade "den som sköter radion och kan larma ambulansbåten är inte hemma."
 
En av våra vänner från Bogota börja nervöst mixtra med radion och fick kontakt med det lilla djungelsjukhuset i Puerto Narino. Någon timma senare hördes mullret från en stor båtmotor som kom allt närmre. I den lilla smala aluliniumkanoten satt båföraren med två unga kvinnor i fören. De sprang upp till mannen, röjde undan alla som var i vägen och gav någon medecin. En läkare och en sjuksköterska kom i tid innan mannen var död. De skakade på huvudet och sa att de måste ta med honom till sjukhuset men insåg att livet nog inte skulle kunna räddas.
När vi lämnade området förhörde vi oss på sjukhuset. " Jo mannen levde ännu men det var inte stort hopp men man skulle sända honom till Leticiasjukhuset som hade större resurser"
 
Några dagar senare besökte vi honom. Han levde men hoppet vatr ute. Så åkte vi och tillbaka till Sverige.
 
Ett halvår senare besökte vi åter byn Boyavazu och jag frågade efter honom men förstod inte deras svar. Strax därefter kom han gående med delfinen i handen. I tre månader hade han svävat mellan liv och död och nu ville han lämna den snidade delfinen som ett tack för att vi räddat hans liv.
 
 
/ Allmänt /

Ankarbladet Nr.2 - 2016