/ Allmänt /

Rulla lätt.

Volvo rullar som alla vet nu för fullt. Vid mitt senaste besök var stämningen dystrare. Vem kan bemästra situationen när orderboken nästan var tom. Nu är det mer normala konjukturer och representanterna för Volvo U - hjälpsförening var nöjda. Mer än 1000 anställda avstod lite av sin lön för att hjälpa oss att bygga skolor. Vi fick även löfet om att få begagnade datorer till våra studerande i Medellin. På gränsen till omöljigt att i dag studera vid universitet utan dator. ( Vad skulle det blivit av dynamitgubben Nobel om han haft en dator?) "Reklaminslag" ALLA SOM BEHÖVER EN STOR LASTBIL. KÖP VOLVO.
Ny ide. En konsert i Göteborg tillsamans med Volvo.

Vi reser i sep. för att överlämna datorerna. Med på resan är inte Göran Skytte på grund av ohälsa men Lasse Andersson från Kanal 10 är med liksom Kjell Rodheim från Edsbyn. Vi hoppas på båda som ambasadörer för Ankarstiftelsen.
Mitt fadderbarn Johana har nu läst första året till sjuksköterska och klarat sig bra. Dyr men lönsam investering hoppas jag.

V 27 är jag tillsamans med 50 andra personer på Sundsvik utanför Uddevalla och det blir tillfälle att sprida inormation om vårt arbete.
Alla ni tappra som läser min blogg. Hör av er med kommentarer. Nedan skola i Amazonas finansierad från
Växjö. 1959 arbetade jag som timmerman och var med och byggde tornspirorna.
Börje
 
Växjö.
 
 
/ Allmänt /

ISTIDER

Tanken var ett sommarläger men försommarvärme. Sol, bad och glass varje dag. Trehundrafemtio barn från 8 år och uppåt är samlade under tältdukar i trakten av Fristad utanför Borås. Regn, kyla och blåst nästan jämt var vad som mötte dem. Kök hade de ordnat själva i naturen lika dem som indianerna använder i Amazonas. OCH ÄNDÅ strålande humör. Sång, lekar och undervisnig allt funkade. Nya tiders ungdomar vågar verkligen utmana naturen. Förr sprang man in i stugvärmen och spanad ängsligt ut genom fönstert.
 
Min uppgift var att lära dessa ungdomar att tillverka en vattenreningsanläggning vid badplatsen i den närbelägna sjön. Som tur var fick jag hjälp av Lennart och Arvid. Grupperna kom och gick i två dagar så nu har en karder av västsvenska ungdomar med kunskaper att förändra välden. 5 500 barn dör varje dag på grund av magsjukdomar. Dåligt vatten är den främsta orsaken. Onödigt kan man tycka när det finns både kunskap och resurser att fixa detta. Den som en gång haft en riktig elak diare vet. Förra året hade jag tillfälle att medverka på OAS rörelsens sommarmöte men där var intresset minimalt. Överlag tycker nog väldens ledar att detta är en skitsak som man inte vill ägna för mycket tid. Det blir nog bättre när kvinnorna tar över makten de vet mer om diare
 
Börje
   
/ Allmänt /

Sommar och fångar


Finns det något som mer enar svenska folket än talet om sommaren. Vi minns barndomens varma dagar och massor av hö som måste in innan regnet kom. Hade vi jobbat riktigt bra for far in till mejeriet och köpte en glasskub med inslag av jordgubb om 5 liter. Sedan var det bara att förse sig med en sked. Glassen stod mitt på bordet och vi åt direkt. Någon gång kunde man bli mätt innan glassen var slut. Hemskt att se hur syskonen åt utan att man själv kunde medverka. Numera äter vi hellst en Magnum Colombia från GB.

Verkningarna efter vinterns benbrott fortgår. Colombiasjukhuset undersökte allt. Nu är svaren klara ingen cancer i prostatan och urinstrålen var enligt datan godkänd. Idag återigen undersökning av sköldkörteln. Cancer kanske men i så fall godartad. Troligen bara en systa. 

Den 7 juni möte i Vårgårda om en konsert. Blir troligen av nästa år. Om Rydaholm hör av sig kommer Lill Babs och jag att medverka den 1 okt.

Den 12 juni hade vi besök av Barnsamariten och vi jämförde våra arbeten. Vi små organisationer har mycket att lära av varandra.
 Intressant för mig som en gång i tiden besökte svenska fängelse tillsamans med Tore Kratz som sedan grundade Barnsamariten. Tore skrev en bok om sitt liv som fler borde läsa. Bäst minns jag besöket på Örebro polisstation där Tore fick tillfälle att tala till mer är 100 poliser. En del av dem hade varit med och sökt honom på den tid han gjorde en av sina 17 rymningar. De fångar jag talade med hade stor respekt och talade med beundran om hans eskapader. Tidningarna kallade honom 17 cm. mannen efter det att han tvålat in sig och rymt genom gallret. Han berättade för mig att han vid en rymmning fick sin första kontakt med kristna människor. En frälsningskapten som såg honom springa från fängelset i randiga kläder. Han gjorde då honör och hälsade med Haleluja. Den Allseende hade då redan fått upp ögonen för honom och en tid därefter uppstod en häftig desbyt på fängelset i Karlstad. Tore hävdade med bestämdhet att det inte fanns någon Gud. Det kunde han bevisa. Hans utmanande bön lät så här när fängelsedir. Folke Lindberg berättade. "Gud om du finns visa dig för mig och ta samtidigt bort mitt rökbegär". Tore var inlåst med bara 10 cm dörrspringa öppen men alla på avd. såg ett starkt ljussken. När vakterna rusade till var Tore medvetslös. Man kallade på Folke men vad skulle man göra? Efter en stund vaknade han upp. Tittade sig yrvaket omkring och bad om en cigarett. Spottade ut äcklet och började nu ett nytt liv. Ett mirakel hade hänt i cellen. Hans hat till allt och alla hade upphört. Nu kunde han se en människa i uniform utan att slå ner personen. En av Sveriges värsta förbrytare var omstilad. Hans resa och berättelse fick stor inverkan på åtskilliga fångar i landet.  

En gång besökte Tore Sydamerika och såg då en fyraåring på soptippen äta flugor och skalbaggar när andra barn slogs om skulorna. Detta kom att prägla hans alltför korta liv. Åtskilliga miljoner förmedlade han. Hans hustru och barn fullföljer nu uppgiften.


Börje