/ Allmänt /

Imponerad.

Mer än vanligt.
 
1   JOHANNA BENGTSSON  ung student vid Lunds Universitet som i sitt examensprov tillverkat en pump som drivs av strömmande vatten. Johanna reste sedan till Manaus i Brasilien och svetsade egenhändigt ihop en provanläggning.
Bland hennes rådgivare märks främst Arcimedes. Vi hoppas kunna använda uppfinningen i samband med vattenreningen.
 
2   PRISMA TEKNIK som rott iland sin första stororder på gatubelysning. Lamporna kommer att spara mycket ström tack vare LED tekniken. Det mesta nu för tiden skall tillverkas i Kina för att konkurera. Här klarar Prisma i Tibro av att tillverka en framtidsprodukt som är närodlad.
 
3   Nystartade butiken BRA BEGAGNAT i Örebro som bärs upp i huvudsak av järngänget + 75. Sven Bergholm imponerar allt mer trots sin sjukdom. Över 40 000 kr i veckan kommer nu in och kan omsättas till hjälpverksamhet.
 
4   Diggilo med LASSE HOLM som ledare gjorde en stråland insats trots åska och hällande regn. Några av artisterna sprang ut i ösregnet och kanade runt till den genomblöta publikens förtjusning. Undehållning på mycket hög nivå i flera timmar.
 
5   Min bror SVEN GÖRAN med familj som på den lilla gården i Småland odlar blåbär, kaniner och fisk.  Runt omkring huset har det växt upp ett antal stugor med lägenheter som hyrs ut. Offta tar man hand om de som behöver hjälp. Nu senast rumänska gästarbetare som inte fått ut sin lön. Delar av skogen har omvandlats till paradisliknande små sjöar med fisk och ovanliga vattenfåglar.
 
6   ERIK och Victoria som åker till Sydamerika för att hjälpa Ankarstiftelsen med viktiga uppgifter under ett halvår. Besiktning  kommer att göras vid alla skolor för att uppdartera hur de sköts. Undantag måste nog göras för  La Flores. Byn ligger i området där hungriga kandibaler letare efter "goda" vänner. De tyckte att jag såg lite seg ut när vi byggde skolan för 5 år sedan och inte har det blivit bättre.
 
7   CAROLINE som löst enkel biljett för sig och sin hund till Amazonas på grund av kärleken. Läs måleriförbundets tidning så får ni veta mer om denna unga dam. På överarmen har hon tatuerat in "Än en gång skall jag låta dig skratta , låta dig jubla av glädje"
 
8   LISA som åker till Santa Marta i norra Colombia för att arbeta som vollentär på ett barnhem under 6 mån.
 
9   LASSE Andersson och KJELL Rodheim som följer med till Colombia i september för att låta sig imponeras. Vi hoppas att de skall bli viktiga ambasadörer för Ankarstiftelsen.
 
10  ZENITA som sprider kunskap om vårt arbete så att allt mer resurser flyter in. Nu vill sönerna resa ut och bygga en egen skola. De har redan skapat resurser så att vårt viktiga fredsarbete i Medellin kan fortsätta.
 
11  Vår fredsmäklare MARIANO som fortsätter sitt viktiga arbete i Medellin trots att riskerna är mycket stora. Han rapportera att freden i de områden vi satsat på fortfarande håller. Andra områden ropar på hjälp eftersom kriget fortsätter.
 
12   Min svägerska MARIE och svåger GREGOR  som kommit hem från en hel mansålder i Brasilien. De ger nästan all sin tid och sina resurser till behoven i Brasilien.
 
13   SULIMAN och TINA Manzur som driver Rafa mission i Pakistan. Nytt barnhem på gång för utsatta barn
 
12 OGRÄSET i vår grusgång. Trots svår förföljelse kommer det upp lika friskt och frodigt upp hela tiden. 
 
Börje
  
 
 
/ Allmänt /

Löttorp

Liten ort på norra Öland som även gett namnet på en campingplats. Byn heter Dödevi men så kan ingen campingplats heta. Namnet väcker minnen för tusentals svenskar. Varma stränder, sommarlov, kärlek och tältmöten. Platsen dit nästan hela frikyrkosverige for på sommaren. Nu är läget lugnare och inga långa köer syntes till utanför grindarna.
Dock kommer folk och de befolkar även det stora tältet nästan varje kväll. Under v. 28 hade Ankarstiftelsen ansvaret och vi hade många tillfällen att berätta om vad som hänt det senaste året. Kontakter knöts och vem vet vad som händer. Några lovade stödja fadderbarn. Någon ville hjälpa till med vattenrening. Flera ville följa med och bygga. En läkare anmälde intresse att hjälp till i Amazonas. Sven Bergholm som är ytterst ansvarig för Löttorps camping fick en hyllningssång av Stig Sjöberg. Kanske kommer den på svensktoppen.
Hemresan gick via Tokarp och syster Inga Maj. Imponerande av henne att jobba så hårt för Litauen.
Astrid Lindgrens värld besöktes också till barnbarnens stora glädje. Hemresan började lite för tidigt på grund av ett skyfall. Småland blir nog aldrig öken efter denna sommar.
Börje
/ Allmänt /

Ännu ingen öken

Samtalsämmnet nr 1 är detta eviga regnande. Vad tyst det skulle bli runt kaffeborden om vi någon gång skulle ha idealisk temperatur.
Vi gläds åt den intensiva grönskan som tränger på överallt. I går bar den med sig ännu en fästing.

Senast veckan har vi varit i Sundsvik några kilometer från Uddevalla. En trogen skara lyssnade till informationen om Colombia. Vi fick även tillfälle att lyssna på missionsinformation från Brasilien. En av dagarna besökte vi Uddevalla musseum. Starkast intryck gjorde Kristina Jonsdotter som 17 år gammal blev sviken av både älskaren och föräldrarna. Hon tog sitt nyfödda barn med sig upp på Ljungskilefjället och odlade upp myren där under otroligt svåra förhållande. Ibland smög hon hem och stal ett ägg för föräldrarna. Detta påminner mig om min morfars mor Maja Stina som bodde i en riskoja i skogen. För ervärldiga tider kan vem som helst läsa i kyrkboken att hon straffades för att ha mjölkat annans ko. Heder åt dessa kvinnor. Detta hände på 18 hundratalet och det är en evighet sedan. Nu slänger vi en tredjedel av våran mat. Bäst före datum har blivit en lag vi alla måste följa medan kvinnor några timmars flygresa från oss ser sina barn svälta.
Veckan avslutades med SAAB museumet i Trollhättan. På ingen av bilarna fanns skylten "bäst före". I spegeln ser vi förbrukade ut men vi fortsätter ändå till Öland.
Börje