/ Allmänt /

Engelska

"Alla föredrag på engelska."
Detta fick mig att ilskna till. Vi var ju i Sverige och jag hade länge sett fram emot att få tala på Djurgården IFs huligankonferens. Hustrun talade mig tillrätta och påpekade att det var mycket bättre att jag åkte till Stockholm och var lite mer positiv även om jag begrep minimalt. Jag åkte och den förste som mötte mig var fotbollsgeneralen Lennart Johansson. Jag hälsade "hallå Lennart" som om vi var gamla kompisar och han gick på detta trots att vi aldrig träffats. Jag berättade om fotboll bland barn i Colombia och han lyssnade. Detta möte ledde till Sven Tumba och sen till Lill Babs. Många konserter och över en miljon till skolor i Amazonas och i Malaysia. Utöver detta har kontakter skapats åt många olika håll som vi inte kan överblicka. Så kan det gå när man inte talar engelska fast nog hade det varit bra med lite bättre utbildning särskilt i språk. TACK till alla som, under åren tolka mig.

De senaste dagarna.
Lunds universitet. Lyssnat på Johanna Bengtsson (engelska) som tagit fram en unik pump som drivs av vattenströmmen. Hon följer med till Amazonas för att svetsa ihop en till.

Mötet med rektor Per Eriksson ledde till att vi nu planerar ett seminarium som skall belysa Colombias problem. Som talare hoppas vi få med Francisco Galan tidigare ledare för terroriststämplade ELN gerillan. Nu fredsapostel som alla lyssnar till. Försoning och förlåtelse är hans budskap.

Därefter snabbresa till Älmhult och Kanal 10. Inspelning av två program. Ett av dem kunde man se igår och nästa kommer i kväll vid sjutiden. Allt är på svenska till och med sången.

Börje
/ Allmänt /

Släpa på.

Undviket lockelsen att spela tennis sedan benbrottet men idag gjordes ett försök. Började med att jag körde över väskan. Märkte ingenting förrän den behövdes. Åkte tillbaka men såg den inte efter vägen. Tänkte onda tankar om upphittande grannar. Till slut gav den sig till känna genom ett släpande ljud och jag fick böja knä vid bilen och dra fram den. Inte många tennisspelare som har lika sliten väska. Min tennispartner påpekade att jag inte var ensam om att släpa på onödiga saker. Dyra bilar, konstsamlingar, märkeskläder, kuriosa möbler mm. Skönt om man har distans till livet och inte släpa på allt för mycket. Ny väska? Nej den håller nog i denne kungens tid och den bara bär med aktning.

Börje
/ Allmänt /

Ballingsholm

Gustav V köpte en gång denna herrgård i Huddinge för att yngste sonen Erik skulle bo här. Om han var yngst är osäkert eftersom vildhavre såddes i rikliga mängder på denna tid. Huruvida Gustav själv besökte gården känner vi inte till men ryssarna tänkte på 80 talet invardera området och här skapa sin ambasad. Protesterna skrämnde till slut bort dem och friden lägrade sig åter. Söndag em. var det åter fest här och denna gång var Jan och Zenta huvudpersonerna. Från Canada till Stuvsta kom gästerna och lät sig väl smaka. Undertecknad var kallad att tala. Fick till och med applåder. Saknades gjorde bara Gustav V och ryssarna. Nya skolor ingick i framtidsplanerna.

Börje